HÍVÁS

Esküvői érdekességek a világ különböző tájairól

.

30 okt · Esküvő Nyomda · Nincs hozzászólás

Esküvői érdekességek a világ különböző tájairól

A házasság, vagyis két ember életének összekapcsolódása minden kultúrában kiemelten fontos szerepet tölt be. Ezt a jeles eseményt világszerte előszeretettel ünneplik az emberek a családjuk, barátaik és ismerőseik körében.

 

Bár manapság már számos országban nyugati minta szerint esküsznek a párok, szerencsére továbbra is vannak olyan területek, ahol a régi hagyományokhoz hűen zajlanak az események.

 

Ebben a cikkben 5 különböző ország egyedülálló, hagyományhű esküvői tradícióiból gyűjtöttünk össze nektek néhány érdekességet:

 

Japán

Japánban a fiatalok házasodhatnak szerelemből, de gyakran előfordul az is, hogy a szülők vagy kerítők által javasolt párral kötik össze életüket.
A hagyomány szerint a menyasszony ruháit és értékeit az esküvő előtt egy-két nappal átviszik a vőlegény lakásába, ahol mindenki megtekintheti őket. Ezek a tárgyak a menyasszony családjának társadalmi és gazdasági helyzetét jelzik. Az esküvőn a menyasszony fehér kimonót visel, melyet a vacsorán a férj házának kimonójára cserél le, ezzel kifejezve, hogy már hozzájuk tartozik.
Hagyományaik szerint a gyűrű felhúzását követően a csók sem megengedett, az esküvőn pedig a násznép nem készíthet fotókat, csak egy-két engedéllyel rendelkező személy.

 

Ghána

Az esküvőre a menyasszony és a vőlegény is nagyon színes, mégis egymással harmonizáló öltözéket vesz fel. A ruhák mintázata egyedi, ugyanis minden családnak megvan a saját mintája.
Érdekesség, és a mi szokásainktól nagyban eltérő hagyomány, hogy a pénzt, illetve ajándékokat már az esküvő előtt odaadják a vőlegénynek. Ezzel azt jelképezik, hogy immár – az ajándékoknak is köszönhetően – a férfi készen áll a családalapításra.

 

India

Indiában az esküvő előtt a menyasszonynak egy rituális tisztálkodási szertartáson kell átesnie, ezt követően hennával díszítik mindkét kéz- és lábfejét. A menyasszony hagyományosan piros vagy rózsaszín szárit visel, a vőlegény pedig krémszínű, hosszú kabátot. A szertartáson a menyasszonynak és a vőlegénynek egy vízzel teli ezüst tálból – melynek tetején lótuszvirágok úsznak – kell megkeresniük a gyűrűt, majd egymás ujjára húzni.
Indiában az esküvők 4-5, de előfordul, hogy 8 napig is eltartanak, és többezer vendég vesz részt rajtuk.

 

Tibet

Tibetben a menyasszony családjából az anyai nagybátty adhatja áldását az esküvőre. Az esküvő előtt a vőlegény nagybátyja egy fehér lovat visz a menyasszonynak, aki az esküvő napján ezen a fehér lovon, fehér gyapjú esküvői ruhában érkezik a vőlegény házába, vagyis az esküvő helyszínére. Az esküvői szertartáson a pár Buddha képe előtt térdel, a szertartást pedig a vőlegény nagybátyja végzi. A szertartást követő ünnepségen az ifjú párt a vendégek sálakkal ajándékozzák meg.

 

Oroszország

Oroszországban maga az eljegyzés nem kap olyan nagy hangsúlyt, mint például nálunk. A férfi egy csokor virággal ajándékozza meg kedvesét és tulajdonképpen közösen megbeszélik, hogy szeretnének összeházasodni.
Az esküvő ezzel szemben már annál nagyobb figyelmet kap, ugyanis két napig is ünneplik az ifjú pár egybekelését.
A hagyományos orosz esküvőkön az is szokás, hogy minden egyes vendég, akinek van autója, azzal érkezik az eseményre, hogy ezáltal minél több autó legyen jelen – fontos ugyanis, hogy minél hosszabb legyen a kocsisor, ez jelképezi a menyasszony büszkeségét.

 

Ez a néhány jellegzetesség tökéletes példája annak, hogy mennyire lenyűgöző a különböző kultúrák sokszínűsége, és mennyire eltérő módokon ünnepelhetjük meg két ember életének összefonódását. Reméljük, hogy nektek is tetszettek a cikkben összegyűjtött esküvői tradíciókról szóló érdekességek és találkoztatok egy-két újdonsággal is.

 

Ha szívesen olvasnátok még esküvői témakörben, tartsatok velünk továbbra is, legfrissebb munkáinkért pedig kövessétek »Facebook« és »Instagram« oldalainkat!


Category: Cikkek, Egyéb

Esküvő Nyomda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.