HÍVÁS

Mikor illik meghívni a násznépet az esküvőre?

.

4 okt · Esküvő Nyomda · Nincs hozzászólás

Mikor illik meghívni a násznépet az esküvőre?

A lánykérés és a „Nagy nap” időpontjának kitűzését követő fontos mérföldkő a násznép meghívása. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a meghívók kiosztását az utolsó pillanatra hagyják, ám ezzel sok kellemetlenséget okozhatnak mindenkinek. Hogy miért? A választ és a
megoldást foglaltam össze nektek pár sorban!

 

Nincs arra pontos illemszabály, hogy mikor illik meghívni a vendégeket az esküvőre.
Például egy 15 fős, a lánykérést követő héten rendezett villámesküvőre nem hívhatjátok meg a vendégeket fél évvel korábban, hacsak nincs egy időgépetek a garázsban… 🙂
Abban az esetben viszont, ha az esküvő előretervezett, és több hónap van a felkészülésre, érdemes és illendő a családot és a barátokat legalább 2-3 hónappal a „Nagy nap” előtt meghívni a következő okok miatt.

 

Minél több embert hívtok meg, annál valószínűbb, hogy néhányaknak már lemondhatatlan programjuk van erre az időpontra. Ha szeretnétek, hogy ott legyenek, akkor minél előbb tudassátok velük, és akkor biztos, hogy nem terveznek semmit arra a napra.
Ha későn hívjátok meg őket, és már van programjuk, akkor az sajnos, mindenkinek kellemetlen.

 

Érdemes egy határidőhöz kötött visszaigazolást kérni, hogy ki, hány fővel fog részt venni az esküvőn. Erre azért van szükség, mert nem mindenki tudja azonnal rávágni a kérdésetekre például, hogy: „Ott leszünk mindannyian!” Idő kell nekik, hogy átgondolják, hogy a gyerekeket hozzák-e, vagy az idős szülők el tudnak-e jönni …
Nektek viszont minél előbb fontos tudnotok, hogy körülbelül hányan lesznek az esküvőn, hogy azt a megfelelő helyen és a színvonalon tudjátok megrendezni! Ha nem kértek visszaigazolást, akkor nektek kell felhívogatni mindenkit, és még akkor sem biztos, hogy egyből tudnak majd válaszolni.  Arról nem is beszélve, hogy az utolsó pillanatban lemondott részvételeket nem lehet előre bekalkulálni, de általában a teljes létszám 1-10%-a lehet, hogy betegség vagy más rendkívüli elfoglaltság miatt nem fog tudni eljönni. A másik oldalon az is sokszor előfordul, hogy a pár közvetlenül az esküvő előtt hív meg új vendégeket! Ezért érdemes jó pár hónappal megkezdeni a vendégek szervezését, hogy legyen idő mindennek a pontosítására.

 

Élhettek a lehetőséggel, hogy a meghívótokat egy nagyobb eseményen adjátok át, legyen az születésnap, ballagás, karácsony, vagy bármilyen esemény, amikor összegyűlik a család és a barátok, és lehetőségetek nyílik arra. Ezzel sok időt és pénzt spórolhattok, mivel sokkal kevesebb utazással megoldható a személyes meghívás!
A tavaszi esküvősöknek remek ilyen alkalom a karácsony. Ilyenkor a fa alatt lapuló ajándék mellé kiegészítésként a meghívót is oda lehet csempészni, ami még melegebbé, még bensőségesebbé varázsolja a már önmagában is meghitt családi együttlétet. A visszajelzésre is marad elég ideje a násznépnek, hogyha a márciusi, áprilisi és májusi esküvőre megkapják a meghívót már decemberben.
Amikor a mi júliusi esküvőnk volt, akkor édesapám áprilisi születésnapját kötöttük össze a közeli családtagok meghívásával. Remekül sikerült! 🙂

 

Röviden összefoglalva, ha van időtök, akkor javasolt időben elkezdeni a meghívók kiosztását, mert ezzel rengeteg kellemetlenséget, időt és pénzt spórolhattok meg magatoknak!
Remélem segítettem kicsit! 🙂
Amennyiben kérdésetek van, írjatok bátran, akár hozzászólásban, akár emailben, akár telefonon!
Ha érdekelnek a legújabb meghívó trendek, akkor kövessetek minket az Esküvőnyomda Instagram oldalán!

 

Nóri


Category: Cikkek

Esküvő Nyomda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.