HÍVÁS

10 érdekesség a szerelmesek ünnepéről

.

13 feb · Esküvő Nyomda · Nincs hozzászólás

10 érdekesség a szerelmesek ünnepéről

Mit gondoltok, melyik híres édességgyártó cég nevéhez fűződik az első Valentin-napi csokoládé? Ti tudjátok, hogy honnan ered a Bálint-napi üdvözlőkártya hagyománya? Most összegyűjtöttünk nektek néhány érdekességet erről az ünnepről!

 

   1. Szent Bálint a 14. században vált a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. Ma már ő a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje.

   2. A Valentin-nap először az angolszász országokban terjedt el, innen angol kivándorlók vitték magukkal a szokásokat az Amerikai Egyesült Államokba – a második világháború alatt pedig az amerikai katonák hozták magukkal a szokást az európai kontinensre.

   3. Franciaországban ez az ünnep nem csupán a szerelmesek, hanem a flörtölés ünnepe is volt. Ilyenkor a férjes asszonyok is szabadon flörtölhettek bárkivel, férjüknek pedig ezt szó nélkül el kellett nézniük, megbocsájtaniuk.

   4. A vörös rózsa az egyik legkedveltebb Valentin-napi ajándék. Úgy tartják, ez volt Venus, a szerelem és báj istennőjének kedvenc virága.

   5. Japánban ezen a napon a nők ajándékozzák meg a férfiakat csokoládéval, ám nem csak a szerelmüket, férjüket, hanem hozzátartozóikat, főnökeiket és munkatársaikat is – mindenkinek más-más fajta csokoládét adnak ajándékba. Viszonzásképp egy hónappal később a férfiak ajándékozzák meg a nőket, akik korábban kedveskedtek nekik.

   6. A virág mellett az üdvözlőkártya a legelterjedtebb ajándék Valentin-napon, ennek eredetét is Szent Bálint nevéhez kötik. A történetek szerint ugyanis Szent Bálint a hite erejével adta vissza a látását börtönőre lányának, majd kivégzése előtt búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá: “A te Bálintod”.

   7. Magyarországon hivatalosan csak az 1990-es évektől tartják a szerelmesek napját, de a dátumhoz már korábbi népi hagyományok és hiedelmek is kapcsolódtak. Úgy tartották például, hogy ha Bálint-napon száraz, hideg az idő, akkor jó lesz a termés.

   8. Finnországban ennek a napnak a neve Ystävänpäivä, és ilyenkor nem a szerelmesek, hanem inkább a barátok napját ünneplik. Azokat a szeretteiket, ismerőseiket lepik meg apró ajándékokkal, kedves üzenetekkel, akik fontosak számukra, esetleg szimpatikusnak tartják őket – nem erotikus vagy szerelmes értelemben.

   9. Az első kifejezetten Valentin-napi bonbon Richard Cadbury nevéhez kötődik és az 1800-as évek végétől lehetett megvásárolni. Ma már minden évben több tízmillió szív formájú dobozba csomagolt csokoládé talál gazdára Valentin-napon.

   10. A decemberi hónap és a karácsony után a második legkedveltebb hónap és ünnep a Valentin nap – az elküldött üdvözlőkártyák, valamint a lánykérések számát illetően.

 

Talán nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy az egyik legmegosztóbb ünnepünk a Valentin-nap. Vannak, akik egyenesen imádják és várják ezt a napot, vannak, akik ki nem állhatják, és vannak, akiknek a véleménye időről időre megváltozik ezzel kapcsolatban. 🙂 Akármelyik “tábort is erősítitek”, legyen a mai napotok csodaszép, szeretettel és élményekkel teli!

 

Forrás:
http://list25.com/
http://sokszinuvidek.hu/
https://hu.wikipedia.org/
http://www.sheknows.com/
https://hu.pinterest.com


Category: Cikkek

Esküvő Nyomda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.